Vuoden 2018 kirjallisuuspalkinto prof. Mika Sillanpäälle

Suomen Vesiyhdistyksen kirjallisuuspalkinto 2018 myönnettiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratorion johtajalle, kemian professori Mika Sillanpäälle.

LUT kemiantekniikan johtaja, professori Mika Sillanpää, teknillinen tiedekunta. Valokuvaaja Teemu Leinonen

Professori Sillanpää valmistui Teknillisestä korkeakoulusta kemian diplomi-insinööriksi vuonna 1992 ja tekniikan tohtoriksi 1997. Vuonna 2013 hän suoritti lisäksi Aalto-yliopistossa MBA-tutkinnon.

Hänellä on yli 500 kansainvälisesti referoitua tieteellistä artikkelia, julkaisuja yhteensä yli 700 ja viittauksia julkaisuihin noin 18 000. Hän on ohjannut lähes 40 väitöskirjaa. Lisäksi hän on toiminut arvioijana yli 240 akateemisessa lehdessä. Palkittava on noussut vuoden alussa maailman viitatuimpien noin 3300 tutkijan joukkoon ja on viimeisimmällä Highly Cited Researchers -listalla ainoa kemian alan tutkija Suomesta. Hän on näin ollen Suomen viitatuin tutkija kemian ja kemiantekniikan alalla tällä hetkellä.

Tutkimuksessaan hän pyrkii osaltaan ratkaisemaan puhtaan veden saannin ja riittävyyden ongelmaa paikoissa, joissa se on uhan alla. Tällä hetkellä hänen tutkimuksensa suuntautuu yhä enemmän kiertotalouden suuntaan. Hän pyrkii tutkimusryhmineen ratkomaan, miten vedenkäsittelystä voitaisiin muodostaa voittoa tuottava prosessi kuluerän sijaan. Hänen tutkimuksensa selvittävät energian, veden ja ravinteiden sekä arvoaineiden talteenottoa ja jatkojalostusmahdollisuuksia.